11. Zasedanje DS

12.6.2016 je bilo zasedanje Državnega sveta. Posnetke si lahko ogledate na TRV Slo 3.

  • Predlog Mnenja k Rednemu letnemu poročilu Zagovornika načela enakosti za leto 2018, EPA 572-VIII. Pripombe na poročilo zagovornika enakih možnosti (proti diskriminaciji): Do mene so prišli strahovi, da bodo slabi delavci obtožili šefe in bodo sistemsko zaščiteni, oz. da bo zagovornik ideološko zagovarjal samo “svoje” vrste diskriminacije. Poročilo pa kaže na načelno držo in odlično delo, zato čestitke. Najbolj prikrajšanih v Sloveniji je 10.000 žensk, ki nimajo otrok, pa bi jih po anketah rade imele. Ni pogojev. Podobno velja za očete. Ni diskriminacija to, da imajo moški in ženske skoraj enake plače, odvisno od kriterijev izračun pokaže enkrat prednosti za ene in drugič za druge. Npr. nove pokojnine imajo ženske večje kot moški. Ponosni bi morali biti na to enakost. Je pa vprašanje, koliko stanejo vsi ti zagovorniki, kar bomo vprašali vlado. Urad zagovornika enakosti stane čez milijon, dela pa dobro.
  • Predstavitev pilotnega Projekta integrirane oskrbe v občini Krško »MOST«. Te storitve bomo vsi potrebovali, je pa vprašanje, če je vizija prava – dati osrednjo težo na aktiviranju delovno sposobnih, saj jih je enostavno premalo zaradi obrnjene demografske piramide. Bistveno bolj bi morali uporabljati IKT rešitve, ki so cenene, učinkovite in masovno uporabne. Predlog, da bi v tem projektu uporabili oz. preiskusili nekaj izmed 20 prototipov Elektronskega in mobilega zdravja, ki smo jih razvili z lastnim znanjem. Pobuda, da se sestaneta vodstvi projektov in dogovorita o sinergiji.
  • Predlog Mnenja k Predlogu zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB) – druga obravnava, EPA 515-VIII. Mag. Bole je pred nekaj leti izračunal, da je bančna luknja za 1.5 milijarde prevelika. V DS smo organizirali posvet na temo, kako so državljanom Slovenije na ta način pobrali 1-2 milijardi. Sedaj se vlagajo ovadbe, preiskave, vendar pozno in bi bilo potrebno tovrstne masovne odtujitve (po domače kraje) odločno obsoditi.
  • Predlog zahteve za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti … kazenskega pregona zoper nekdanjega župana Mestne občine Maribor in člana Državnega sveta … Od nekaj 10 ovadb na g. Kanglerja, g. Popoviča, g. Janšo, g. Jankoviča … se ni udejanila praktično nobena. Če so naredili kaj narobe, naj bodo kaznovani, pri takem razmerju ovadb/obsodb in gonji po medijih pa je vtis, da gre za napade na osebnost, žalitve, obtožbe, kršenje človekovih pravic. Tudi sam sem doživel nekaj tega, recimo obtožbe, da trdim, da se ženske ne smejo šolati. Pa sem v življenju okoli tisočkrat rekel ali napisal, da se morajo vsi šolati in učiti, da to koristi vsem. Naš motiv pri organizaciji posveta je bila skrb zaradi projekcij, ki kažejo na izumrtje Slovencev, Hrvatov, Madžarov, Italijanov. Poglejte si Belo knjigo na moji domači strani https://dis.ijs.si/Mezi/. Ta histerija je očitno povezana z družbenimi pojavi informacijske družbe, neoliberalnega kapitalizma in namernega ščuvanja. V zadnjem letu so napadli tudi vrsto svetovno najbolj poznanih znanstvenikov od Einsteina do Watsona ali Tysona, od obtožb rasizma do seksualnega nasilja. Vsi bi morali delovati v smeri strpne družbe in ne spodbujati ali celo aktivno sodelovati v napadih na drugače misleče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *