5. Poročilo

Spoštovane kolegice in kolegi

21.12.2018:

  1. Po sprejetju vlade premiera Marjana Šarca je sledilo dogovarjanje in interakcija z ministri, vladnimi odbori, poslanci itd., kar poteka še sedaj. Kot uradni državni lobist za raziskovanje je seveda moja ključna naloga, da si prizadevam za izboljšanje razmer za slovensko znanost, ki je v eni najslabših situacij v samostojni Sloveniji z 0,37 odstotka proračuna, kar posledično onemogoča nakup nove opreme, zajezitev bega možganov in bo povzročilo dolgoročno siromašenje Slovenije. 
  2. V okviru kontaktov je bilo več interakcij z ministri, sekretarji, poslanci, predstavniki znanosti kot SAZU, IAS, Kosris, rektorji Univerz, podjetji itd. Nekaj teh interakcij je posnetih tudi na posvetih Državnega sveta http://www.ds-rs.si/?q=mediji/videoposnetki. Več debate je bilo z ministrstvi za okolje, gospodarstvo in zdravstvo http://www.ds-rs.si/node/4113. 
  3. Posebej omenjam Komisijo Državnega sveta zakulturo, znanost, šolstvo in šport, ki je na 7. seji 7. 12. 2018 “na pobudo člana komisije in predstavnika raziskovalne dejavnosti v Državnem svetu dr. Matjaža Gamsa obravnavala problematiko financiranja znanstveno-raziskovalne dejavnosti” – g. ministru J. Pikalu sem v 20 minutah predstavil probleme slovenske znanosti https://dis.ijs.si/Mezi/DS MIZS.ppt in nato je sledila debata, zapisnik:          
    https://dis.ijs.si/Mezi/porocilo raziskave DS.docx
  4. Udeležil sem se vrste dogodkov, med drugim tudi v več podjetjih in lobiral za več sredstev za znanost. Na posvetu v DS sem opozoril na probleme šolstva: https://dis.ijs.si/Mezi/DS posvet.pptx
  5. Organizirali smo tudi posvet o razprodaji slovenskih bank https://www.youtube.com/watch?v=cFFHrXb7_WU