4. Poročilo delovanja v Državnem svetu

Spoštovane kolegice in kolegi

27.6.2018:

  1. Od tekočega dela bi najprej omenil Poročilo o posvetu o novem zakonu o znanstveno-raziskovalni dejavnosti (http://www.ds-rs.si/node/3648) (3h:49m:50s) (3h:57m:30s). Zaradi poznega časa je bilo poročilo z nekaj dodatne moje energije uvrščeno na dnevni red, tudi se je bilo posebej potrebno zmeniti za prikaz grafov, ki so daleč bolj zgovorni od česarkoli povedanega – branja poročil gredo v veliki meri mimo. Oboje je uspelo. Menim, da je to prvič, da je bilo toliko grafov o problematiki pokazano na kakšni pomembni televiziji (tokrat RTV3, Skledar …), kar štejem za največji dosežek mojega udejstvovanja v Državnem svetu. Za doseženo se zahvaljujem vsem, posebej Gregorju Krambergerju z IJS, ki je pripravil zadnje grafe.
    Treba je omeniti, da je potem predlog zakona padel, saj je vlada odstopila, a s tem smo si pripravili dobro osnovo za aktivno lobiranje takoj, ko bo novi minister/ica imenovan/a.
    Pomembno je, da se vsi zavedamo znanstveno-raziskovalne dejavnosti, da se tako politika kot mediji in ljudje zavedajo, da je to področje ključno za sodobno družbo, ki brez tega ne more uspevati. O znanosti se v DS nikoli ni toliko govorilo, pripravljamo pa še vrsto dogodkov.
  2. Poleg omenjenih je v povprečju cca 5 nastopov povezanih z znanostjo v raznih organih DS na mesec (kadar nisem v tujini). Recimo na temo informacijske varnosti smo imeli dve večji in dokaj živi debati: ali lahko znanstveniki dostopamo konkretno do podatkih bolnikov za rakom, seveda anonimizirano. Brez tega ne moremo raziskovati in ugotavljati, kaj škodi, kateri ukrepi koristijo itd., tako da smo potem to razčistili. Podobno je bilo vprašanje, ali za znanost veljajo enake omejitve glede dostopa do podatkov posameznikov ali ne. Zopet smo v debati uspeli dobiti zagotovilo, da je za znanost posebej poskrbljeno, saj drugače ne more normalno raziskovati. V končni fazi bi morali “naši” pravniki preveriti, ali je dejansko upoštevano v posameznih členih, žal pa pravniške pomoči nimam.
  3. Še ena pomembna zadeva se je skristalizirala: vodstvo DS se strinja, da vključimo strokovna združenja, predvsem akademije: SAZU in IAS. To pomeni, da lahko organiziram sodelovanje omenjenih akademij s komisijami DS, česar se ravnokar lotevam.
  4. Pripravil sem še predloge izboljšanja etičnega kodeksa državnih svetnikov, ki se bo obravnaval  DS, sodeloval na vrsti delovnih sestankov komisij itd.
  5. Glede posvetov, pripravljam naslednje:
    prekarstvo, diskriminacija žensk (odobren, predvidoma septembra), predvideni vodje: Tamara Lah, Anja Radaljac, Matjaž Gams
    starejši, skupaj z drugimi že predlaganimi v DS; se moramo sestati in dogovoriti o osnutku
    voda, na pobudo FAGG; se moramo sestati in dogovoriti o osnutku

Prosim, da pobude za posvete sporočite vsaj nekaj mesecev vnaprej, da jih poskusim speljati skozi proceduro, kar ni tako preprosto in tudi traja. Če pa imate zanimivo strokovno vsebino, je to super priložnost.

* Upam, da se z naborom posvetov strinjate in da ni kakšen, ki bi bil posebej moteč. Se seveda učimo in bomo bolj pazili, da bo posvet čim bolj strokoven, kvaliteten in da ne bo maneverskega prostora za polarizacije in diskusije. Če imate kakšen pomemben zadržek proti kakšnemu posvetu, prosim sporočite. V primeru vsaj 5 negativnih mnenj o določenem posvetu bomo izvedli glasovanje.

Kratko poročilo za nazaj:
– Glede avtonomije univerz smo predali tematiko univerzam, da se same pogovorijo in odločijo, kako nadaljevati.
– Glede glasovanja o medicinski konoplji je bila večina ZA.
– Glede pogostosti mojega poročanja vam so bila mnenja malo deljena, a večina si želi sporočilo približno na mesec do dva oz. vsakih ob aktualnem dogajanju. Torej: čim se pojavi kaj spornega/pomembnega, si elektorji želijo poročilo.

Lep pozdrav
Matjaž Gams