Zmaga na tekmovanju v prepoznavanju teniških udarcev

Avstralska teniška zveza v sodelovanju s Tennis Australia’s Game Insight Group organizirala tekmovanje z naslovom From AO to AI: Predicting How Points End in Tennis. Cilj tekmovanja je bilo naredi napovedni model, ki bi iz informacij o udarcih ter letu in hitrosti žogice čim bolje klasificiral, kako se konča točka v tenisu. Razredi so: nepotrebna napaka, izsiljena napaka, zaključni udarec.

Smisel sistema je v tem, da avtomatsko okarakterizira tip zaključitve točke. Obstajajo sistemi “sokolje oko”, te funkcije končanja tekme pa ročno dodajajo ljudje za namene statistične analize. Avtomatski sistem bi to počel samostojno, brez človeške pomoči.

Izmed 750 tekmovalcev in raziskovalnih ekip, ki jih je sodelovalo na tekmovanju, je ekipa Scott Sobel, ZDA in dr. Miha Mlakar, Slovenija osvojila prvo mesto. S svojim pristopom mnogoterega znanja in kombiniranja več modelov strojnega učenja sta dosegla 95% točnost napovedi.

Dr. Miha Mlakar je že 8 let zaposlen na Institutu Jožef Stefan na odseku za inteligentne sisteme pod vodstvom dr. Matjaža Gamsa, kjer se ukvarjajo z razvojem in vpeljavo metod umetne inteligence. Sodelavci odseka vsake nekaj let zmagajo na kakšnem odprtem svetovnem prvenstvu in letno razvijejo v povprečju dva sistema, inovativna na svetovnem nivoju. Dr. Miha Mlakar je tudi selektor slovenske moške teniške reprezentance.