Team from E9 wins second place at the Pandemic Response Challenge aimed at finding best strategies against covid

Team JSI vs Covid, whose members come from the Department of Intelligent Systems, won the second prize and $250K. The challenge was organized by XPRIZE, the world’s leader in designing and operating incentive competitions to solve humanity’s grand challenges, in partnership with Cognizant, one of the world’s leading technology and professional services companies. The four-month global competition was designed to harness the power of data and artificial intelligence in equipping policymakers, health officials and business leaders with the insights and guidance necessary to implement public safety measures that help keep local economies open while minimizing virus outbreaks as vaccines become more widely available. These decision-makers are encouraged to use the results, methodologies and technology from the challenge as reference on approaches to minimize potential outbreaks, now and moving forward. In plain words: how to find optimal 3-months schedule of counter-measures for all countries in the world.

In second place is JSI vs COVID (Ljubljana, Slovenia), coordinated by Mitja Luštrek, Head of the Ambient Intelligence Group at the Jozef Stefan Institute, whose team members were previous competitors in the Qualcomm Tricorder XPRIZE. Winning first place honors is the VALENCIA IA4COVID19 (Valencia, Spain). These top-performing teams were selected from among 48 finalists in 17 countries. Both teams will share equally the total prize purse of $500,000. In total, over 100 teams throughout the world initially joined the competition.

Team members: Vito Janko, David Susič, Nina Reščič, Carlo De Masi, Tea Tušar, Aljoša Vodošija, Matej Marinko, Matej Cigale, Erik Dovgan, Anton Gradišek, Mitja Luštrek, Matjaž Gams

EKIPA ODSEKA ZA INTELIGENTNE SISTEME INSTITUTA »JOŽEF STEFAN« DRUGA NA TEKMOVANJU PANDEMIC RESPONSE CHALLENGE
LOS ANGELES – 9. marec 2021 – Fundacija XPRIZE, vodilna na svetu pri oblikovanju in izvedbi spodbudnih tekmovanj za reševanje velikih izzivov človeštva, je v sodelovanju z enim vodilnih svetovnih podjetij za tehnološke in profesionalne storitve Cognizant danes objavila zmagovalce izziva z imenom »$500K Pandemic Response Challenge«. Nagrado v višini pol milijona ameriških dolarjev sta si razdelili prvo- in drugouvrščena ekipa, španska VALENCIA IA4COVID19 in ekipa JSI vs COVID, ki prihaja z Odseka za inteligentne sisteme Instituta »Jožef Stefan«.
V Los Angelesu je fundacija XPRIZE v sodelovanju s Cognizantom novembra lani organizirala mednarodno tekmovanje »$500K Pandemic Response Challenge«, katerega cilj je izkoristiti moč podatkov in umetne inteligence v boju proti pandemiji. Hkrati organizatorji upajo, da bo tekmovanje pospešilo uporabo umetne inteligence tudi pri reševanju drugih izzivov človeštva. Ker Odsek za inteligentne sisteme že od začetka pandemije raziskuje vplive različnih dejavnikov na njeno širjenje, se je odločil udeležiti tekmovanja.
Več kot sto sodelujočih ekip s celega sveta je moralo zgraditi računalniške modele, ki predvidevajo prenos okužb v lokalnem okolju in na podlagi tega predlagajo ukrepe za preprečevanje in zmanjšanje tako zdravstvenih kot tudi gospodarskih posledic epidemije. Ekipe so imele dostop do temeljnih modelov ekipe Cognizant’s Evolutionary AI ™ in podatke o pandemiji z univerz Oxford in Johns Hopkins.
V prvi fazi tekmovanja, ki se je končala januarja, so se ekipe osredotočile na analizo obstoječih podatkov in strategij boja proti pandemiji v različnih državah. Cilj je bil razviti in ovrednotiti napovedne modele za razvoj pandemije. V drugo fazo tekmovanja, ki se je končala februarja, se je uvrstilo 48 ekip iz 17 držav. V tej fazi so se ekipe osredotočale na razvoj metod za izbiro ukrepov za zajezitev pandemije, ki bodo omogočili postopno odpiranje gospodarstva. Modeli so želeli doseči zmanjšanje števila okužb, vendar pri tem upoštevati stroške in obremenitve za družbo, ki jih posamezni ukrepi prinesejo.
Dr. Mitja Luštrek, vodja ekipe IJS vs COVID: »V prvi fazi smo s precej truda izdelali rešitev, ki je bila na interni lestvici nekaj časa celo na prvem mestu. To nas je motiviralo v drugi fazi, ki je bila pri ocenjevanju najbolj pomembna.« Po Luštrekovih besedah so uporabili metode večkriterijske optimizacije, ki jih razvijajo na odseku. Izdelali so tudi orodje za vizualizacijo programov protiukrepov in njihovih učinkov.
Poleg dveh ekip, ki sta si razdelili glavno nagrado, je še osem ekip prejelo posebna priznanja in simbolične nagrade. Rešitve, ki so jih ekipe razvile, bodo zdaj lahko pomagale oblikovalcem zdravstvenih politik ter odločevalcem, zdravstvenim organizacijam in voditeljem podjetij.
 
 
 
 
 

Video