Projekt DysLex

Univerzalni govorni e-bralnik za slovenski jezik

Windows Phone

Aplikacija DysLex na platformi Windows Phone 8 ponuja pretvorbo besedila navadne tekstovne datoteke (s končnico .TXT) ali datoteke zapisane v Daisy standardu (s končnico .XML) v govor. Uporabnik lahko spreminja hitrost sintetiziranega govora, lahko izbere enega izmed glasov, ki jih ponuja strežnik, ali pa omogoči delovanje aplikacije (prenos podatkov) samo preko omrežja WiFi.

Datoteko z besedilom (s končnico .TXT ali .XML) lahko naložimo na mobilno napravo preko USB kabla. V »Raziskovalcu datotek« na levi strani poiščemo želeno mobilno napravo in izberemo mapo (npr. »Dokumenti«) v katero nato prenesemo ustrezno datoteko z besedilom. Po opravljenem prenosu lahko USB kabel izklučimo iz mobilne naprave in računalnika.

Aplikacija DysLex je sestavljena iz treh zavitkov:

1. datoteke

Po zagonu aplikacije DysLex zagledamo gumb »Izberi imenik«. Po pritisku nanj se prikažejo vse mape naše mobilne naprave. Izberemo mapo v katero smo shranili datoteko z besedilom, nakar spodaj pritisnemo »kljukico«. Izpiše se seznam vseh tekstovnih datotek in XML datotek v Daisy standardu, ki se nahajajo v izbrani mapi. Izberemo datoteko katere besedilo želimo sintetizirati.

  • Tukaj lahwp_ss_20150904_0007ko izberemo želeno TXT ali XML datoteko, ki jo želimo sintetizirati.
  • Odpre se nov zavitek, ki prikazuje vsebino izbrane datoteke. Prav tako se prikažejo 6 guwp_ss_20150904_0010mbov, s katerimi se lahko sprehajamo med stavkami besedila. Gumbi so vidni samo na začetku odpiranja zavitka oz. s pritiskom na gumba Play/Pause.
  • Trenutno predvajan stavek besedila se označi z rdečo barvo.wp_ss_20150904_0011

2. sinteza

  • V tekstovno polje lahko vpišemo poljubno besedilo za predvajanje.wp_ss_20150904_0008

3. nastavitve

  • V nastavitvah lahko označimo želeni glas in hitrost sintetiziranega govora. V primeru, če želimo da se wp_ss_20150904_0009glasovne datoteke prenašajo samo prek Wi-Fi, moramo označiti nastavitev Samo prek Wi-Fi. Primer sintetiziranega govora lahko poslušamo s pritiskom na gumb Poslušaj primer.