Projekt DysLex

Univerzalni govorni e-bralnik za slovenski jezik

Android

Aplikacija DysLex se na platformo Android namesti kot izvirni (angl. native) mehanizem za pretvorbo besedila v govor. Gre za servisno aplikacijo, ki je ne vidimo v izbirniku z aplikacijami pač pa do nje dostopamo preko sistemskega izbirnika za nastavljanje platforme Android.

To pomeni, da lahko vsi programi uporabljajo DysLex kot mehanizem za pretvorbo besedila v govor. S pomočjo DysLex-a se lahko uporablja zaslonsko navigacijo (Talk Back), pretvarja besedilo PDF datoteke v zvočni zapis (npr. z aplikacijo @Voice Aloud Reader), bere E-pošto ali svoja SMS sporočila, uporablja aplikacijo Google Translate za izgovarjavo prevedenih besed (posluša se lahko naglas besede) ali Google Play Books za branje najljubših knjig. Za branje knjig v Daisy formatu se lahko uporablja različne bralnike besedil, kot npr. DDReader in podobno.

Uporabnik lahko spreminja hitrost sintetiziranega govora, lahko izbere enega izmed glasov, ki jih ponuja strežnik ali pa omogoči delovanje aplikacije (prenos podatkov) samo preko omrežja WiFi. Aplikacija prav tako beleži porabo podatkov, kar je dostopno pod »Poraba podatkov« na sami Androidni napravi.

Navodila za upravljanje in dostop do aplikacije DysLex:

  1. Mehanizem za pretvorbo besedila v govor se nahaja v Dostopnost v podmeniju Možn. za Besedilo v govor (Accessibility -> Text-to-speech options).
  2. Izberemo DysLex TTS mehanizem.
  3. Primer sinteze govora lahko poslušamo z pritiskom na gumb Poslušaj primer.
  4. V podmeniju Stopnja govora lahko izberemo želeno hitrost sintetiziranega govora. 
  5. V nastavitvah lahko izberemo želeni glas za sintezo govora.

 

TTS menu DysLex Languages DysLex Opitons